Maine coon

thivoedone pootjeHome   thivoedone pootjeCattery  thivoedone pootjeMannen   thivoedone pootjeDames   thivoedone pootjeAlles over Kittens  thivoedone pootjeRegenboog  thivoedone pootjeInformatie   thivoedone pootjeGastenboek  thivoedone pootje Contact   thivoedone pootjeHerplaatsers   thivoedone streep

 

Het verschil tussen Fevercoat en Sneeuwkittens


Fevercoat kittens,
Fevercoat wordt ook wel Waaskittens, Turncoat,  poederkittens en frosted kittens genoemd het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde uiterlijke maar een totaal onschuldige verschijnsel.
Bij het zoeken op internet kom je het vooral veel tegen bij Maine Coons en andere grote rassen. 
Fevercoat kittens worden geboren met een wat ruwere, wittige vachtjes, die er uitzien als of je ze door de meel hebt gehaald.
maar dat ze er anders uit gaan zien met 4 a 5 weken kun je dan al zien dat het weg gaat.       
Nu was ik wat verder aan het speuren op internet en blijkbaar zijn de pootjes en het gezichtje zijn meestal goed doorgekleurd bij een fevercoat kitten.
D
e verkleuring is alleen zichtbaar op het lijfje  en alleen bij de eerste kittenvacht, er zit als het ware een een witte waas over de gekleurde vacht heen.  Als het kitten groeit en het krijgt nieuwe haren die zullen dan wel volledig gekleurd worden, en met het geleidelijk wisselen van de vacht wordt het kitten dan beetje bij beetje meer zijn originele kleur. Dit proces is meestal voor de leeftijd van 11 weken voltooid. Een enkele keer is er maar 1 kitten in een nestje dat fevercoat is, maar het gebeurd vaker dat het hele nestje fevercoat is. In combinatie met een andere kater werpen deze poezen vaak weer een volledig gekleurd nestje. Er zijn kittens gezien in nestjes van zowel blauwe als zwarte, rode en crème en schildpad maine coontjes met een witte waas, meerdere fokkers in Nederland hebben ze de afgelopen jaren in hun nestjes aangetroffen. Het is nog onduidelijk wat deze verkleuring veroorzaakt, Zo zou een (onopgemerkte) periode van koorts bij de poes tijdens de zwangerschap dit kunnen veroorzaken vandaar de benaming Fevercoat, dit verschijnsel wordt namelijk ook gezien bij volwassen katten die hoge koorts hebben gehad.


Sneeuwkittens,
Sneeuwkittens heeft een andere aanwijzing voor hun vacht dan de hier boven genoemde fevercoatkittens 
Er zijn ook aanwijzingen voor een erfelijke factor, aangezien het wel vaker in bepaalde familielijnen lijkt voor te komen. Veelal zit er dan ook een witte vader of moeder in de voorlijnen.  Dan worden de kittens helemaal met een witte boven kleur geboren en zijn ook de snuitjes en de voetjes wit, (zoals je bij Chailyn kunt zien) de vacht kleur is dan echt niet te zien. De vader: (Amigo) van dit nestje is net als Chailyn,  een black tabby blotched, dus dan zouden ze allemaal black of blauw tabby blotched moeten wezen,  Daar de vader van Amigo een witte kater is. Na onderzoek van Amigo weten we dat hij een gen draagt (W) maar het niet laat zien, daardoor gaf hij met sommige moeders sneeuw kittens door. En dan kun  je de erfelijkheid zien terug komen in de (sneeuw)kittens  het hoeft namelijk niet.  Deze kater heeft meerdere nesten gehad met sneeuw kittens maar ook gekleurde kittens. De moeder of vader moet dan wel het dominante gen (W) hebben voor wit maar laten het niet zien. Vaak kun je dit dan wel zien aan een enkele witte haar die ze dan zouden kunnen hebben in hun vacht.

           fevercaot kittens web     
1 uur oud We zagen met deze 4 kittens geen verschil.  
Hier zie je duidelijk het verschil tussen sneeuw en fevercoat kitten  bij de geboorte
               

Pas met een week of 2 gaat er van de snuitjes en voetjes het wit af en komt de kleur om de hoek kijken

zoals je kunt zien is er tussen zwart en blauw nog bijna geen verschil.
Naarmate ze ouder worden een week of 8 a 9 gaat ook hier de witte kleur weg en kwam de originele kleur tevoorschijn.
ze zijn hier 13 weken oud  en maar pas met 4 maanden waren alle sneeuwwitte haren bijna helemaal weg.
Ook is er al gespeculeerd dat de kittens lichter worden dan hun uiteindelijke kleur geboren (gezicht, oren, staart en poten krijgen bij deze reeks altijd als eerste weer kleur). Wellicht is dit zelfs een nieuw gen. Wie weet wat onderzoek in de toekomst nog uit zal wijzen.
Deze ervaring hebben wij in ieder geval mee gemaakt en hangt het ook af van de combinatie die je maakt af. thivoedone streep

Voor het kopiëren en/of gebruiken is uitdrukkelijke toestemming nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met Netty.

Alle bestanden (foto's, plaatjes, logo's etc.) die op deze site vermeld staan, zijn tenzij anders vermeld zijn eigendom van cattery Thivoedone
©  gemaakt door NettySchipper    thivoedone@hotmail.com