Home Cattery Mannen Dames Alles over Kittens Regenboog Informatie Gastenboek Contact Herplaatsers
Waarom een kitten tot 13 weken
bij de moeder moet blijven
verzorging van de Maine Coon
Het is zo dat het per kat afhankelijk is hoe de vacht is en hoe de Maine Coon hem zelf verzorgt en of je er zelf dan nog veel aan moet doen.
Katten opvoeden: een vak apart.
Poes wordt vaak binnenshuis gehouden en overdag alleen gelaten wanneer iedereen uit werken is of op school zit. De noodzaak aan een goed opgevoede kat is dus zeer groot, want niemand komt graag thuis na een dag hard werken om alle planten terug recht te moeten zetten en de aarde op te ruimen, het behangpapier in flarden aan de muur te zien hangen, enz..enz... Te veel poezen worden het huis uitgezet omwille van al het “kattenkwaad” dat ze uithalen, en dit omdat de eigenaar zijn kat niet heeft opgevoed.
En een kat opvoeden kan heel goed ondanks de wijdverspreide mening van het tegendeel.
Het is zo dat de opvoeding van de kat een heel andere aanpak vergt dan de opvoeding van de hond : de kat is nu één maal geen kleine hond ! De hondenopvoeding staat al op hoog niveau, dit onder andere door de grondige onderzoeken en goede kennis van de hondenpsychologie : de mens kan de hond opvoeden op een “hondse” manier d.w.z. : de mens kan zich in de hondenpsychologie begeven om de hond op te voeden op een manier die de hond begrijpt.
Zo ook moet de mens de kat opvoeden, op een “kattige”manier ! Zo ook moet de mens de kattenpsychologie begrijpen om te kunnen belonen, straffen, opvoeden op een manier die de kat begrijpt !
Daarom eerst een woordje over de kattenpsychologie
De hond komt terecht in het gezin = de roedel, en is een roedellid met (indien goed opgevoed) de laagste rang. De hond voelt zich perfect gelukkig in een strak hiërarchisch systeem waarin hij duidelijk zijn rangorde kent, en de gezinsleden als zijn meerderen herkent en erkent. Een kat niet. Een kat zal samen leven met de gezinsleden op een andere basis : geen onderdanigheid, wel inferioriteit. Dat wil zeggen : daar waar meerdere katten samenleven zal er wel een superieure kat bestaan, maar die zal zich NIET manifesteren zoals de superieure hond van de roedel die eerst zal eten, eerst zal paren, de beste plaats krijgt bij het slapengaan, enz..
De superieure kat zorgt dat het samenleven kan zonder gevechten, gegrom, enz...maar geeft zeer veel ruimte aan de inferieure kat. Zo moet de kat in het gezin geïncorporeerd worden : de kat moet inferieur zijn ten opzichte van de gezinsleden maar moet ruimte krijgen om zijn/haar leven te leiden. En op dit punt gebeuren al de meeste fouten , met een heel vervelend gevolg : “agressiviteit” van de kat. De baas haalt poes in huis, meestal als kitten, en dat schattig, speels bolletje wol mag alles met de baas doen : in de hand of enkels bijten, krabben, eventueel zelfs blazen, want dat staat zo stoer bij zo’n kittentje. MIS ! Dit schattig bolletje wol is bezig zijn superioriteit te bewijzen EN te verkrijgen. Poes groeit, klauwen worden sterk, de tanden wisselen. Baas wil poes aaien, van plaats doen verhuizen, naar de dierenarts meenemen, of in erge gevallen gewoon “iets” in huis doen (en dat “iets” kan variëren van opruimen tot TV kijken) in de buurt van de poes, en de kat valt aan : hard en pijnlijk.
Soms is de toestand onhoudbaar en moet poes weg wegens “agressiviteit”, en dat terwijl poes alleen superieur is.
Zo’n superieure kat heropvoeden is erg moeilijk (zie verder), daarom : beter voorkomen dan genezen.
Zorg ervoor dat het kitten bij de binnenkomst in het gezin meteen weet dat hij inferieur is ten opzichte van de gezinsleden. Doet de superieure eigenaar iets dat poeslief niet leuk vindt, dan zal de inferieure poes reageren door gelatenheid of door elders te gaan liggen.
Hoe moet u de kat leren inferieur te zijn :
Dit moet helaas door middel van “straf” gaan. Dit onderdeel van de opvoeding is
dan ook meteen het enige waarbij straf rechtstreeks van u moet uitgaan en de
poes duidelijk ziet dat u de straf geeft. Wanneer de kat zich dus agressief
t.o.v. u gedraagt, moet u ze straffen en de straf moet op zijn “kats” gebeuren :
een flinke tik op de neus of op het lichaam, gepaard met een krachtig
uitgesproken strafwoord (bijvoorbeeld : foei, neen, mag niet, enz...telkens
hetzelfde woord gebruiken). In vele naslagwerken zal u zien staan dat een kat
slaan uit den boze is. Maar de kattenpsychologie bewijst het tegendeel : kijk
hoe poezen onderling mekaar straffen. Bijvoorbeeld : een moederpoes met kittens.
Kittens mogen spelen maar mogen met bijten en krabben niet te ver gaan , doen ze
dat wel geeft moederpoes ze met de poot een niet te zachtzinnige tik met klauwen
uit en houdt dit vol tot het kitten opgeeft. Indien u de straf niet volhoudt tot
de kat verzet opgeeft, zal de kat dit als een overwinning beschouwen en is het
resultaat nog slechter dan wanneer u niets gedaan had. U moet wel consequent
zijn : bij blazen , grommen, bijten of krabben wanneer de poes met u speelt, of
wanneer u de poes manipuleert, moet u ELKE KEER en CORRECT reageren. Op een
gegeven moment zal poes inzien dat u superieur bent en zal zich niet meer
agressief opstellen ten opzichte van u. Moest ze het nog eens proberen, zal het
strafwoord uitspreken al voldoende zijn om haar tot betere gedachten te brengen.
Het is zo dat er moeilijke en makkelijke karakters bestaan, kittens die erg op mensen ingesteld zijn of net niet.
Karakter is ten dele erfelijk (genetisch) bepaald, maar de uiteindelijk expressie is ook afhankelijk van de omgevingsfactoren. De omgevingsfactoren vallen uiteen in drie perioden :
de inprentingfase (2 tot 4 weken leeftijd)
Zo bijvoorbeeld een kitten dat weinig of geen mensen heeft gezien in deze fase zal altijd uitgroeien tot een mensenschuwe kat, die zich angstig en agressief zal opstellen ten opzichte van de mens. Daarom is het zo belangrijk dat u een kitten koopt bij mensen die uitermate actief geweest zijn met het kitten tijdens die eerste levensweken : alleen zo’n kitten zal opgroeien tot een aangename huisgenoot !
Basisregel voor opvoeding
Het is immers verbazingwekkend hoe snel en haast onomkeerbaar de kat bepaalde gewoontes in huis zal aannemen. U moet dus van tevoren bepalen wat mag en niet mag, en in de beginne elke keer consequent het gewenste gedrag belonen en het ongewenste bestraffen. De beloning moet duidelijk van u uitgaan : een aai over de kop, een knuffelpartijtje, enz...gepaard aan een vriendelijk uitgesproken woord (een kort woordje, telkens hetzelfde gebruiken), eventueel een kattensnoepje. De straf daarentegen mag NIET zichtbaar van u uitgaan (behalve bij het bestraffen van agressie ten opzichte van uw persoon) : u moet erg vindingrijk zijn om onaangename sensaties bij de kat te veroorzaken ten tijde van het te bestraffen gedrag.
Zowel straf als beloning moet ten tijde van het gedrag of enkele seconden erna toegepast worden, anders heeft het geen zin, en begrijpt het dier niet wat hij goed of slecht heeft gedaan.
Ongewenst gedrag bestraffen
Tijdens de eerste dagen na binnenkomst van poes, moet u poes goed in de gaten houden en meteen optreden wanneer poes aanstalten maakt om ergens te gaan krabben waar ze niet mag. Bestraffen gebeurt door bijvoorbeeld poes nat te sproeien met de plantenspuit. Een andere manier is hels lawaai produceren (een blikje gevuld met knikkers naar haar toe rollen, een ballon laten springen,...), of met een zacht voorwerp naar de kat gooien (het moet de kat wel raken). U doet dit terwijl u zogezegd druk bent met iets anders. U kijkt poes zeker niet aan of staat verdekt opgesteld zodat poes u niet verdenkt.
Indien poes toch gekrabd heeft aan iets tijdens uw afwezigheid moet u die zaken “beschermen” door strafmaatregelen. Behangpapier, stoelpoten, meubels worden behangen met schuurpapier : wanneer poes hieraan krabt, geeft dit een zeer onaangenaam gevoel aan de voetzooltjes zodat ze met krabben stopt. Een blik gevuld met knikkers in wankel evenwicht wordt op de armleuning gezet, met een touw eraan vast, dat naar beneden hangt op de plaats waar de poes krabt. Tijdens het krabben zal poes zeker in het touw vasthangen, zodat het blik valt en de knikkers haar om de oren vliegen. De ballonnentruck geeft ook goede resultaten : flink opgeblazen ballonnen worden bevestigd aan de geteisterde plaats. Tijdens het krabben raakt poes één van de ballonnen die plots kapot springt en voor een goede schrikreactie bij de kat zorgt. Deze maatregelen moeten wel een tweetal weken consequent volgehouden worden, om de kat te conditioneren dat krabben op de plaats onaangename gevolgen heeft.
b) Poes krabt aarde uit de plantenbakken
c) Poes springt in kasten vol delicate spulletjes
Correcte aanpak om de kat te laten wennen aan :
B. Kinderen
C. Een andere kat
Wanneer de twee echt onverzoenlijk zijn, is een zeer doeltreffende oplossing de twee katten voor een tweetal weken tezamen op neutraal terrein te zetten, bijvoorbeeld in eenzelfde hok in een pension.
Dat terrein heeft noch de geur van de ene kat, noch van de andere kat zodat ze alle twee tezelfdertijd geurmerken afzetten en accepteren dat ze op dat terrein tezamen leven. Ondertussen vervagen in uw huis de geuren van de oudste kat zodat wanneer beide katten na twee weken terug thuis komen, ze als het ware terug op een neutraal reukloos terrein komen, opnieuw moeten ze tezamen hun geurmerken afzetten en zullen elkaars aanwezigheid accepteren.
D. Een hond.
Deze situatie is de gemakkelijkste. De kat zal furieus reageren : blazen en spuwen wanneer de pup haar nadert, maar zal zelden zelf aanvallen. Ze zal steeds proberen de pup te ontwijken. De pup zal bij te grote nieuwsgierigheid wel eens een haal over de neus krijgen, wat niet erg is, en de pup respect bijbrengt voor de kat. Als eigenaar mag je je er niet mee bemoeien : laat de dieren op eigen tempo aan mekaar wennen.
Knuffel de kat extra : al zal ze meestal afwijzend reageren op je vriendelijkheden. Zet een extra kattenbak om onzindelijkheidproblemen tijdens stresssituaties te voorkomen en zorg dat buitenlopende katten voorlopig huisarrest krijgen tot de situatie genormaliseerd is. Immers katten met stress kunnen lange tijd weg blijven van huis, met alle gevolgen van dien.
Situatie : hond = eerste huisdier, de kat komt nieuw bij
Een goede tip : als je weet dat je hond fel is, neem dan geen kitten in huis, maar een jong volwassen kat wiens reflexen al beter ontwikkeld zijn om te springen, te vluchten of zich te verdedigen.
Hou nooit poes in de armen (tenzij je een echte kattenkenner bent, en weet hoe poes correct te fixeren) wanneer de eerste confrontatie hond-poes plaats grijpt : een angstige kat kan flink krabben en bijten om weg te geraken.
de neurotische kat heropvoeden
Situaties die stress induceren kunnen van allerlei aard zijn, bijvoorbeeld een verhuis ,een nieuwe baby, een nieuw huisdier, en voor de supergevoelige kat : een nieuw bankstel, verandering van kattenbakkorrels, enz..
De neurotische kat heropvoeden vergt heel wat kennis van de psychologie van de kat, heel wat geduld en doorzettingsvermogen.
A. een eerste punt :
Proberen de oorzaak te detecteren en, indien mogelijk, te elimineren. Als het
gaat om een nieuw merk kattenbakgrit of een nieuw speeltje, geen probleem,
maar een verhuis of baby...dan moet poeslief aangepakt worden. Men moet het dier
altijd extra aanhalen en overal mee in betrekken : bijv. gaat de baby in bad,
laat poes rustig meekijken en snuffelen. Ga je verhuizen, zorg dan dat je veel
(ongewassen !) dekentjes, waar de poes op gelegen heeft, (vertrouwde geur) her
en der verspreid in het nieuwe huis, enz.. Het is onbegonnen werk op te noemen
wat je allemaal kan doen om poes op haar gemak te stellen, immers dit is
afhankelijk van de situatie, maar deze basisregels tellen altijd :
Haal poes veel aan Poes en vertrouwde geuren is erg belangrijk : laat poes aan nieuwe dingen ruiken en laat haar haar geurmerken afzetten (kopjes geven, likken) Probeer de oude situatie zo goed mogelijk na te bootsen (zelfde uren van voeren en spelen, zelfde dekentje, kattenbak, enz...)
B. Een woordje meer over onzindelijkheid :
Men moet eerst terdege nagaan dat de onzindelijkheid niet voortvloeit uit het
sexueel volwassen worden van de niet gecastreerde kater of kattin of van een
echte ziekte in het urinair of maag-darmstelsel.
Indien niet, spreekt men van echte stressonzindelijkheid.
Wat je zeker niet mag doen, is poes met de neus door de plas of uitwerpselen wrijven en op de kattenbak gooien : dit is de ergste vernedering dat de “nu toch al” gestreste kat kan meemaken, en ze zal niet begrijpen dat dit een straf is voor haar “onzindelijkheid”.
Vermits poes zelden buiten de bak zal doen in je aanwezigheid is het erg moeilijk ze op heterdaad te betrappen en te straffen.
Daarom bestaan er twee therapieën :
Je brengt poes naar een kattenpension, in een ruimte waar meerdere poezen
tezamen komen. De gestreste kat zal zich moeten aanpassen aan de regels van
de groep en ondanks het feit dat dit een stresssituatie op zich is, zal de
psyche van de dolgedraaide kat terug in goede banen geleid worden.
Je moet poes wel minstens 2 à 3 weken in het pension laten. Ondertussen moet je in huis op de geplaste plaatsen goed reinigen. Niet met ammonia of gloor, want dit trekt poes aan om daar juist te plassen.
De plaatsen nadien tweemaal per dag besprenkelen met eau de cologne, gedurende de 2 à 3 weken afwezigheid van de kat : dit om de urinegeur (die de mens niet meer kan waarnemen, maar poes wel !) perfect te camoufleren. Eau de cologne is bovendien een onaangename geurprikkel voor poes. Er bestaan hiervoor ook sprays, o.a. Feliway (via dierenarts te verkrijgen).
De “kattenbaktraining” in huis
Het dier moet minstens twee weken in de kleine ruimte blijven, wat soms moeilijk is voor de eigenaar. Maar de keuze is simpel: 2 weken poes wat hardhandig trainen of een gestreste kat die het huis bevuilt ? Tijdens de training moet je de plaatsen waar geplast is behandelen zoals bovenvermeld.
Vermeend neurotisch gedrag
a) “de kolder in de kop” :
Je mag dit zeker niet bestraffen, noch denken dat er een hersentumor in het spel is;
b) plots naar de benen springen en erin bijten :
c) Prooi meebrengen naar huis.
Indien er geen prooidieren voorhanden zijn, brengen ze mos en plantjes mee. Dit is geen teken van tekorten in de voeding, verveling of een enge ziekte in het kattenbrein : het is een uiting van liefde en respect van de kat voor de eigenaar. Je mag poes daar absoluut niet voor straffen, in principe moet je ze zelfs belonen. Indien je dit soort vriendelijkheden niet ziet zitten, ruim dan stilletjes alles op en negeer de kat.
een interessant bericht uit nu.nl AMSTERDAM - Katten die ziekteverschijnselen vertonen, zijn lang niet altijd echt ziek. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
© NU.nl/Chris Heijmans Een kat die weigert te eten of zijn kattenbak niet meer gebruikt, heeft niet per definitie problemen met zijn gezondheid. Ook gezonde katten vertonen namelijk vaak ziekteverschijnselen als hun omgeving verandert en ze bijvoorbeeld te maken krijgen met een nieuwe verzorger.Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Ohio in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Veterinary Medical Association.
Kattenbak
“Als katten zich buiten hun kattenbak ontlasten, of niet eten, moet een dierenarts ook rekening houden met omgevingsveranderingen bij het stellen van de diagnose”, verklaart hoofdonderzoeker Tony Buffington op nieuwssite Sciencedaily. “Een gezonde kat kan de stress voelen van een verstoorde omgeving en daardoor ziek gedrag gaan vertonen.
De huisdieren kunnen soms zelfs overgeven als reactie op veranderingen in hun dagelijkse routine. “We denken dat de stress soms op hun maag slaat, wat weer leidt tot overgeven”, aldus Buffington.
Nieuwe verzorger
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het gedrag van gezonde katten te vergelijken met enkele soortgenoten die leden aan het blaaspijpsyndroom, een chronische ziekte. De dieren werden blootgesteld aan verschillende omgevingsveranderingen om te onderzoeken in welke mate zo’n verandering hun gedrag beïnvloedde.
Zo kregen de katten te maken met een nieuwe verzorger, of ze ontvingen hun eten op andere tijden dan ze gewend waren.
Regelmaat
Uit het onderzoek bleek dat zieke katten veel baat hadden bij regelmaat. Hoe voorspelbare hun dagindeling, hoe minder symptomen ze vertoonden.
Veranderingen in de omgeving leidden juist wel tot ziektesymptomen, en gek genoeg niet alleen bij de zieke dieren. Ook de gezonde katten vertoonden tijdens het onderzoek ziek gedrag als hun ritme werd verstoord.
“Maar als hun omgeving weer in orde komt, verdwijnt het zieke gedrag van gezonde katten meestal meteen weer” aldus Buffington
Voor het kopiëren en/of gebruiken is uitdrukkelijke toestemming nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met de cattery.
Alle bestanden (foto's, plaatjes, logo's etc.) die op deze site vermeld staan, zijn tenzij anders vermeld- eigendom van cattery Thivoedone
© gemaakt door Netty Schipper thivoedone@hotmail.com